A Ferences Misszió  

   

Hogyan pályázhat?  

   

ofm new

   

kolostor logo

   

KRASZILINEC ÉVA
műtétsorozata


2006. október 30-ig befolyt adományok összege: 7.767.900.- HUF és 3544,5 EUR és 6100 USD   Köszönjük!

Kraszilinec Évike

Kraszilinec Éva utolsó, záró műtétjét 2011. január 18-án, kedden végezte Dr. Illés Tamás professzor a pécsi orthopédiai klinikán. Ennek keretében eltávolította az első műtét alkalmával behelyezett ideiglenes implantátumot, melynek helyére a végleges került. A kb. háromórás operáció volt az eddigi legsúlyosabb és legnagyobb kockázattal járó műtét, mely hála Istennek jól sikerült.

Éva a körülményekhez képest jól viselte a nehézségeket. A műtét utáni első éjszakát az intenzív osztályon töltötte, ahol alapos megfigyelés alatt tartották, altatták és morfiummal csillapították a fájdalmait. Az utána következő napon még mindig erős fájdalmakkal küzdött, melyek csak lassan csillapultak. Mivel rossz volt a vérképe, vért is kapott, amitől másnapra már a határértéken belül voltak a laboreredményei. Műtét után három nappal megkapta az utolsó fűzőjét, melyben lábra állhatott. Látszott azért, hogy most lassabb tempóban nyeri vissza az erejét, mint eddig, hiszen szervezetét jobban megviselte ez az operáció, mint az eddigi korrekciós műtétek. Gyógyulásán nagyot lendített, hogy anyukája meg tudta látogatni egy napra, amivel Évának meglepetést és nagyon nagy örömöt okozott. (Most is az apuka volt Éva mellett, hiszen az anyuka nem mozdulhatott el hosszabb időre az alig egyéves legkisebb mellől).

Éva az elmúlt négy év alatt sokat tanult és tapasztalt, 11 éves kislányból egyre okosodó nagylánnyá vált (áprilisban tölti be tizenhatodik évét). Az évek alatt megtanulta, hogy egyre türelmesebben és fegyelmezettebben viselje a szenvedéseket, és továbbra is sok betegtársának (főleg az idősebbeknek) okozott örömet kedvességével és figyelmességével.

A műtét eredményéről a professzor elmondta: tökéletesen nem lehetett kiegyenesíteni a görbületet, mivel az túl nagy fokú volt, azonban - mint a röntgenkép is mutatja - óriási változás következett be az eredeti állapothoz képest. Szabad szemmel alig észrevehető, ami a görbületből maradt. A kislány magassága most kb. 160 cm a műtét után.

Évának nem csak az életét mentette meg az idejében elkezdett műtétsorozat, hanem lehetővé teszi azt is, hogy teljes életet élhessen, felnőve majd gyermekei születhessenek. Köszönjük mindenkinek, aki érdeklődésével, imáival, adományaival végigkísérte Éva eddigi sorsát. Kérjük, továbbra is imádkozzanak érte, hogy életét szépen és Istennek tetszően tudja leélni, hiszen így kap értelmet visszanyert egészsége.


Mindenkinek tiszta szivből köszönjük a segítséget ebben a számunkra nehéz időszakban. Önök nem csak egy műtétsorozathoz járultak hozzá, ennél sokkal többet tettek - egy gyerek életét mentették meg ezzel.

Azt kívánjuk Önöknek, hogy továbbra is maradjanak ilyen nyitott szívűek, mert így jobbá válik a világ körülöttünk.

Szeretettel: Évike és családja

2008

 

Játék a kórházi ágyon

Évát 2008. május 26-ára rendelték be a Pécsi Orthopédiai Klinikára, hogy sor kerülhessen a következő - negyedik - műtétjére. A műtétet végül május 29-én végezték el. Addig Éva szárnyai alá vette kisebb sorstársait, akik közül ketten is az első műtét előtt álltak, és nagyon meg voltak szeppenve. Éva lelkesen magyarázta nekik tapasztalatait, játszott, rajzolt velük, és mindent elkövetett, hogy csökkentse félelmüket.

A műtét gyorsan lezajlott, most jóval kisebb vágást kellett csak Éva hátán ejteni, mint eddig. Emiatt könnyebben gyógyult, bár a fájdalmakból így is alaposan kijutott neki.

Négy nap fekvés után megérkezett a fűző, és Éva felkelhetett. Másnap már őt is és kis társait is keresni kellett, hova futottak el éppen, mert a fűző nem akadályozta meg őket a gyors helyváltoztatásban... Most már nem csak hanyatt fekve lehetett játszani, hanem az ágynál, asztalnál ülve is, amit mindannyian nagyra értékeltek.

A professzor mindent rendben talált, s megmutatta a röntgenfelvételen, megint milyen nagyot egyenesedett Éva gerince. Még egy korrekciós műtétet tart szükségesnek, amely után végre sor kerülhet a lezáró nagyműtétre.

Éva június 3-án indulhatott hazafelé apukájával együtt, aki mellette volt a Pécsen töltött napok során. Otthon a "fogadóbizottság" várta őket: az anyuka és a nagyobb testvérek (a kicsik már aludtak a késői megérkezéskor). Éva nagyon örült, hogy végre otthon lehet; az otthon jelentősége minden pécsi tartózkodás során felértékelődik számára.

Az elmúlt másfél év alatt, az első műtét óta Éva több mint 20 centiméterrel lett magasabb, s a háta minden műtét után látványosan egyenesebb lett. Néha belegondolunk, hogy ha akkor nem kezdődhettek volna el a műtétek, akkor most már valószínűleg nem is lehetne őt műteni, és menthetetlen lenne. Éppen ezért mindenkinek hálás szívvel köszönjük segítségét, akár anyagiakkal, akár imával, akár másféleképpen tette azt. Isten fizesse meg!
2007

 

Műtét előtt

Kraszilinec Éva 2007. október 16-án jelentkezett Pécsen, az Orthopédiai Klinikán, hogy elvégezzék rajta a soron következő korrekciós műtétet. A műtétre október 18-án reggel került sor. Minden a szokott menetben zajlott, az operáció közben komplikációk nem merültek fel.

Éva fizikailag eddig is jól viselte a műtéteket, most pedig minden eddiginél jobban bírta a nehézségeket. Ami a legnagyobb nehézséget okozta, hogy az október 23-ához kapcsolódó ünnepnapok miatt öt napon át kellett várnia a fűzőre; addig gipszágyban kellett feküdnie, melyben nem mozdíthatta meg felsőtestét.

Műtét után

Ebben az időszakban nagy segítségére volt apukája, aki egész idő alatt mellette volt. Az anyuka közben otthon tartotta a frontot a többi tíz gyerekkel, köztük az öthónapos kisbabával. Éva a pécsi ismerősök látogatásának is nagyon örült, köztük a kórházlelkésznek is, aki többször is bent volt nála.

A fűző érkezése mindig ünnepnapnak számít, amikor több nap fekvés után Éva végre felülhet, felállhat, járkálhat, ami ennyi idő után az újdonság varázsával hat, és nagy örömmel tölti el. A következő nap, október 25-én már el is indulhattak hazafelé, ahol nagy örömmel fogadta őket a család.

Egy kedves látogatóval

Éva háta most már nagyon látványosan egyenesebb, mint a műtétek előtt volt. A mellkasán lévő görbület, mely még az első műtét után is jelentős volt, most már egyáltalán nem látszik. A professzor is nagy örömmel jegyezte meg, hogy mennyivel szebben néz már ki. A jelenlegi állapotot látva elmondta, hogy még egy vagy két korrekciós műtétre lesz szükség, utána sor kerülhet a lezáró nagyműtétre. Ez megfelel a műtétek előtt adott tájékoztatásának, amikor 3-4 korrekciós műtétet említett (ez volt a második korrekciós műtét).

Amikor Éva végre felállhatott, akkor látszott igazán, mekkorát nőtt. Legalább fél fejjel magasabb lett, hazaérve testvéreivel csodálkozva méregették egymást, mert mindenkinek más magasságban volt a feje, mint ahogy addig megszokták...

Köszönjük minden támogatónak az Éva ügye iránti folyamatos érdeklődést. Isten fizesse meg adományaikat és imáikat!
 

Évike nevelőapukájával

Kraszilinec Éva 2007. május 15-én feküdt be a pécsi ortopédiára. Másnap, 16-án hajtották végre rajta az első korrekciós műtétet, amelynek során hozzáigazították a gerincében lévő implantátumot megnövekedett testmagasságához.

Kb. két óra hosszat volt a műtőben, utána öt napi fekvés következett. Ekkor kapta meg a fűzőt, s abban megint elkezdhetett ülni, állni, járni. Éva most jobban viselte a fájdalmakat, amikből most is kijutott neki, hiszen, ha nem is volt ez akkora műtét, mint az első, azért mégiscsak komoly beavatkozásnak számít. A sok fekvés után, amit az örökmozgó Éva kicsit nehezen, de azért türelemmel viselt, nagy örömmel fogadta a fűzőt.

Legközelebb ősszel kell kontrollra menniük Pécsre, és valószínűleg karácsony előtt lesz a következő műtét. Éva háta most ismét nagyot egyenesedett, megint kb. 5 cm-rel magasabb lett, és egyre közelebb kerül a célhoz. Éva mellett ezúttal apukája volt a kórházban egész nap, mert az anyuka szülés előtt volt, ő már nem jöhetett. Egy heti bentfekvés után, május 22-én térhettek haza, ami után három nappal a baba is megszületett.

Köszönet mindenkinek, aki adományával lehetővé tette az eddigi és a további műtéteket!2007. március 9.


Farsangon...

Éva 2007. március 2-án, pénteken reggel jelentkezett kontrollvizsgálatra Pécsett, az Orthopédiai Klinikán. A műtőorvos mindent rendben talált, és május végére tűzte ki a következő korrekciós műtét időpontját. Éva ugyanis megnőtt az elmúlt három hónapban, és szükséges, hogy a vártnál hamarabb utánaigazítsák az implantátumot a gerincoszlop növekedésének és új fűzőt kapjon, hogy ne legyen akadályoztatva a fejlődése.

Éva az elmúlt három hónapban három kilót hízott, megnőtt, sokkal egészségesebben néz ki, mint a műtét előtt, és jobban is érzi magát. A mellékelt képeken a munkácsi plébániai farsangon látható, stílszerűen orvosnak öltözve.

Minden támogatónak köszönjük adományait, imáját, és Éva ügye iránti érdeklődését!2006. december 9.


Éva november 30-án feküdt be a Pécsi Orthopédiai Klinikára az utolsó vizsgálatokra és a műtétet megelőző nyújtásra. Ez utóbbival előkészítették a gerincét az operációra. A környezete közben nagyon megszerette a kedves és érdeklődő kislányt, betegek és kórházi dolgozók egyaránt.

Évike műtét előtt

A szeptemberi vizsgálat után készült MRI-lelet alapján a műtőorvos a műtét előtti napokban azt a megoldást ajánlotta, hogy Éván most egy viszonylag kisebb műtétet végezzenek el, melynek során csak részben egyenesítik ki a gerincét, s egy olyan implantátumot helyeznek be, melyet félévenként kisebb sebészi beavatkozással kiigazítanak annak megfelelően, ahogy a kislány növekszik. A teljes korrekciót biztosító műtétet, mely után teljesen kiegyenesedik a háta, kb. három év múlva végzik el. Ez kíméletesebb beavatkozás Éva számára, jóval kisebb a kockázata is, és nem utolsósorban nem zárja le a növekedését, mint azt a nagyobb műtét tette volna. Ez utóbbi nem lett volna kedvező Éva számára, hiszen a magassága 132 cm volt műtét előtt, s ez csak 10-15 cm-t növekedett volna műtét után. A három évvel későbbi nagyműtét során jóval kisebb görbületet kell majd kiigazítani. A jelenleg elvégzett műtét miatt sokkal kisebbre csökkent annak kockázata, hogy a gerincvelő megsérül, és Éva egész életére tolókocsiba kerül.

Végre megérkezett a fűző!

Az operációra december 5-én, kedden került sor. Aznap reggel őt vitték elsőnek. A kórházban töltött napok alatt legyőzte félelmét és azt mondta, már nem fél a műtéttől. Éva három órát volt a műtőben. Az első három nap nagyon nehéz volt, nagy fájdalmai voltak. Anyukája minden nap reggeltől estig bent van nála, a műtét napján az éjszakát is a kórházban töltötte, ő tartja a lelket Évában. A kislány fizikailag nagyon jól viselte a műtétet, a fizikai javulás látványos nála, lelkileg azonban nagyon megviselték az állandó fájdalmak és a gyengeség, valamint az, hogy mozdulatlanul kellett feküdnie a gipszágyban. Igyekezett ezeket is tűrni a cél érdekében, és legtöbbször sikerült is neki. Ezek alatt a napok alatt két szobatársa személyében is akadt pótnagymamája, akik szeretettel vigyáztak rá még éjszaka is és folyton biztatták.

Sikerült felállni!

A pénteki napot Éva nagyon várta, mert aznapra ígérték a fűzőt, amihez a műtét utáni napon vettek mintát. Éva tudta, hogy csak ebben ülhet és állhat, amire nagyon vágyott már, és nagyon boldog volt, mikor végre délután meghozták neki. Megtanították, hogyan üljön fel és álljon lábra benne, ő pedig rögtön egyedül akarta csinálni, nem akart segítséget, hogy minél előbb megtanulja ezt és hazamehessen. A mai napon már járt is, önállóan, egy kis segítséggel.

Éva hátán és mellkasán látványosan kisebbedett a deformitás, több mint 50%-os javulás következett be a műtét után, ami három év múlva, az akkori műtét után lesz 100%-os. A fűzőt ez alatt a három év alatt egyfolytában hordania kell, még alvás közben is. Éva a műtét után 5 cm-rel lett magasabb, s megszűnt az aránytalanság a végtagjai és felsőteste között. Tüdejét és gyomrát nem nyomja már az elgörbült gerincoszlop, máris jobb az étvágya és most már a lélegzése is javulni fog.

Évike anyukájával

Éva mindennek nagyon örül, de leginkább mégis azt várja, hogy hazamehessen a családjához. Magával hozta testvérei fényképét, és ők is írtak neki levelet, amelyeket az apuka hozott el neki, amikor a műtét időpontjára ő is Pécsre érkezett. Ezek és az anyuka állandó jelenléte, meg a betegtársak biztatása nagy segítséget jelentenek számára.

Mivel ez a műtét nem volt annyira súlyos és kockázatos, mint amennyire eredetileg számítottunk, Éva nemsokára hazatérhet a kórházból. Jövő hét végén újabb híreket közlünk az események alakulásáról. Addig is köszönjük sokak érdeklődését Éva sorsa iránt, és köszönjük mindazok segítségét, akik lehetővé tették a műtét elvégzését. Nagy élmény látni ezt a látványos javulást évek hiábavaló várakozása után. Mindenkitől további imát kérünk, amire nagy szüksége van Évának és szüleinek egyaránt.2006. december 6.


Tegnap sikeres műtéten esett át Kraliszinec Évike, bővebb tájékoztatást néhány nap múlva teszünk fel a honlapra.2006. december 1.


Tegnapelőtt érkezett meg Évike Pécsre. Az utolsó vizsgálatok elvégzése után december 5-re tűzték ki az első műtétet. Kérünk minden jószándékú embert, hogy imáival támogassa Évike mielőbbi felépülését!2006. november 6.


Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Adakozók!

Ez év szeptemberében kezdeményezte a Munkácsi Római Katolikus Püspökség - felkarolva a család kérését - az adománygyűjtést Kraszilinec Éva 11 éves munkácsi kislány gerincműtétjére, és az azt kiegészítő egyéb korrekciós műtétekre. A kislány évek óta árva, egy ideje a munkácsi családi gyermekotthon lakója. A korrekciós műtétsorozat az utóbbi időben sürgetővé vált. A szükséges vizsgálatok elkészültek, Pécsett az orvosok készek a beavatkozásra, és hála az adakozók nagylelkűségének, összegyűlt a pénz is a műtétek elvégzéséhez. Az alábbiakban erről szeretnénk pontos tájékoztatást adni mindazoknak, akik adományaikkal segítették Évikét.

Kérem, küldje tovább ezt a levelet mindazoknak, akiknek a szeptemberi kérő levelet továbbította, hogy ők is tájékozódhassanak az ügy állásáról!

Az adományok fogadására és kezelésére a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány kapott felkérést, így kedves kötelességemnek teszek eleget azzal, hogy beszámolok a felhívás eredményéről, később a műtétéről, valamint az adományok felhasználásáról.

Az első átutalások, csekkek szeptember közepén érkeztek meg az alapítványhoz. Az adakozás dinamikájából úgy tűnik, hogy október végén már célszerű az értékelést elvégezni. Az ezután érkező adományokat, és az Évike műtétei után fennmaradó összeget az időközben létrehozott Egészségügyi Alapba vezetjük át, és hasonló célokra használjuk fel, melyről folyamatos tájékoztatást adunk honlapunkon.

Az adakozásra történő felhívás rendkívül sikeres volt. Gyakorlatilag egy hét alatt összegyűlt a műtétek és a kórházi ápolás előzetesen becsült költsége (kb. 2,5 millió Ft). Összesen mintegy 600-an adakoztak, átlagosan 13 ezer Ft-ot. Az adakozók 3 %-a, - akik 100 ezer Ft-ot, vagy e feletti összeget utaltak át - az összes adomány 39 %-át biztosították, míg a 10 ezer Ft alatti adományok összesen 14 %-ot tettek ki az adakozók közel kétharmadának jóvoltából.

Az adományok többsége forintban érkezett, ezen kívül 3544,5 EUR és 100 USD átutalása történt Kraszilinec Éva műtétjének támogatására (a valutákat 260 Ft/EUR és 210Ft/USD átváltási kulcsokkal vettük figyelembe).

A fentieken kívül az amerikai S.A.R.A. alapítvány által ígért 6.000.- USD is megérkezett, így az adományok teljes összege 9.027.900.- Ft.

KÖSZÖNJÜK ÉVIKE NEVÉBEN ADOMÁNYOZÓINK NAGYLELKŰ TÁMOGATÁSÁT!

A pécsi klinikán 2006. november 30-án várják Évike jelentkezését, hogy elvégezzék rajta az első műtétet. Amennyiben szeretne folyamatosan (havi rendszerességgel) tájékoztatást kapni a kislány hogyléte felől, és a pénzügyi alapból a későbbiekben támogatott személyekről, illetve az alapítvány egyéb tevékenységéről, iratkozzon fel hírlevelünkre a www.ferences.hu oldal Hírlevél linkjében e-mail címének megadásával.

Kacsó András,
a KFMA kuratóriumának
elnöke2006. szeptember 28.

Tisztelt Adakozók !

Örömmel tudatjuk, hogy Kraszilinec Éva műtétjének támogatására meghirdetett gyűjtés rendkívül sikeresen alakul. Mint látható, a két műtéthez és a kapcsolódó kórházi kezelésekhez várhatóan szükséges pénznél lényegesen több fog rendelkezésre állni.

Természetesen a befolyt összeg felhasználásáról pontos elszámolás készül, és a honlapunkon, illetőleg a gyűjtést szervező egyéb elektronikus felületeken azt nyilvánosságra hozzuk. A többlet felhasználásával kapcsolatban várjuk javaslataikat. Az alapítványunk azt fontolgatja, hogy létrehoz egy külön pézügyi alapot a hasonló helyzetben lévők támogatására.

Kacsó András
a kuratórium elnöke2006. szeptember 12.

FELHÍVÁS

 

Kraszilinec Éva

Kraszilinec Éva 11 éves kárpátaljai kislány súlyos gerincferdülésben, orvosi néven scoliosisban szenved. Nem tudni, mióta, mert szülei nem élnek. Több mint négy éve talált otthonra, szülőkre és testvérekre Munkácson, a Néri Szent Fülöp családi típusú Katolikus gyermekotthonban, amelyben a fiatal szülők két saját kisgyermekük mellett még nyolc befogadott gyermeket nevelnek. Évát az esküvőjük után kb. kilenc hónappal vették magukhoz, nem sokkal saját első gyermekük születése előtt. A család évek óta próbál lehetőséget találni arra, hogy a kislányt megoperálják, mert tudják, hogy műtét nélkül nem élhet sokáig. Mivel Ukrajnában ilyen műtéteket nem végeztek, ezért Majnek Antal munkácsi püspök atya tanácsára Magyarország felé fordultak. Eddig eredmény nélkül, mivel a magyar állam által a határon túli magyarok gyógykezelésének támogatására létrehozott Segítő Jobb Alapítványnak egyelőre nincs módjában ekkora támogatást nyújtani. A műtét és annak járulékos költségei ugyanis összesen két és fél millió forintot tesznek ki.

Évát a Pécsi Orthopédiai Klinikán megvizsgálták, először múlt év májusában, és azt mondták, hogy egy éven belül mindenképpen szükséges lenne a műtét. Azóta másfél év telt el, de a műtét anyagi okok miatt nem valósulhatott meg. Idén szeptember elején ismét behívták vizsgálatra, és minél előbbi műtétet javasoltak, mivel az állapota most már romlani kezdett.

Két nagyon komoly műtétet kell végezni rajta; először egy mellkaskorrekciót, mert a gerincferdülés hatására a bordái és a belső szervei rendellenes helyzetben vannak. Emiatt gyakori rosszullétei is vannak, táplálkozni sem tud megfelelően. Utána következik maga a gerincműtét, amire kb. két hétig tartó kezeléssel készítik fel az első műtét után. Emiatt a kislány hosszú kórházi ápolást igényel, és ez, mint tudjuk, manapság nagy összegeket emészt fel, különösen egy nem magyar állampolgárságú személy esetében. A gerincébe beültetendő implantátum is komoly összegbe kerül, nem beszélve a szülők útiköltségéről, és azokról a költségekről, melyek majd a kezelés közben fognak felmerülni. Ezekből a kiadásokból áll össze a két és fél millió forint.

Majnek Antal püspök atya, aki a gyermekotthon megálmodója volt, és aki évek óta szívén viseli Éva sorsát, szintén többféle módon próbált segítséget szerezni. Végül az ő kérésére egy amerikai egyházi segélyszervezet ígéretett tett arra, hogy 6 000 dollárral támogatja a kislány műtétjét. Ez az összeg 1 millió 300 ezer forintot jelent, ami azt jelenti, hogy 1 millió 200 ezer forint még mindig hiányzik.

Évát november végén tudják fogadni Pécsett, az Orthopédiai Klinikán, hogy elkezdjék a műtéteket. Reméljük, hogy addigra sikerül összegyűjteni a hiányzó összeget, hogy Éva a 12. születésnapját már kiegyenesedett háttal, egészségesen ünnepelhesse.

HA 1200 EMBER FEJENKÉNT EZER FORINTOT AD, AKKOR MÁRIS EGYÜTT VAN A HIÁNYZÓ ÖSSZEG!

Kérjük, lehetőségeihez mérten támogassa Éva műtétjét!

Az adományokat a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány számlaszámára lehet küldeni, "Kraszilinec Éva műtétjére" megjelöléssel.


Átutaláshoz szükséges adatok:

Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány, 1183 Budapest, Tű u. 2.

Erste Bank, Budapest, Váci út 48. SWIFT kód: GIBAHUHB

Számlaszám: 11991102 - 02119070 - 00000000 (HUF)

Nemzetközi utalásnál: IBAN: HU 05 11991102-02119070-89410019 (EUR)

IBAN: HU 94 11991102-02119070-01410017 (USD)


A munkácsi Néri Szent Fülöp Gyermekotthonról a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány honlapján, a www.ferences.hu -n olvashatunk a Támogatott programok, intézmények menüpont alatt. Ugyanitt fényképeket is találunk.

A Munkácsi Egyházmegye Új Hajtás c. lapjának honlapján, a www.ujhajtas.hu-n pedig interjút olvashatunk a szülőkkel.

Kérjük, küldje tovább ezt a levelet ismerőseinek is!

Pin It
   
 

 

online adomanyozas logofacebook logo