A Ferences Misszió  

   

Hogyan pályázhat?  

   

ofm new

   

kolostor logo

   

eu tanacsA Szent Márton Egyházmegyei Karitász Egészségügyi Tanácsának tevékenysége mindig nagy jelentőséggel bírt a Munkácsi Egyházmegyében és annak körzeti térségébe tartozó településeken élők számára. Ennek a segítségnyújtásnak az aktualitása mind inkább kiemelkedett az Ukrajnában kitörő háborút követően. Bár Kárpátalját fegyveres konfliktusok nem sújtják, az itthon maradt lakosságnak szembe kell néznie a háború okozta kihívásokkal.

A több, mit másfél éve elhúzódó összecsapások jelentős társadalmi megrázkódtatássá váltak és olyan általános hatásai érték el térségünket, mint az emberek életkörülményeinek romlása, negatív hatások a pszichológiai egészségre és a mindennapokra. Az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés a háborús konfliktus első hónapjai után stabilizálódtak, de a lakosság megélhetéshez szükséges feltételek biztosítását és az egészségügyi szükségletek ellátását nagy mértékben gátolja a gyengülő gazdaság és az inflálódott ukrán fizetőeszköz.

 A helyi és a körzeti felelősökhöz egyre többen fordulnak egészségügyi támogatásért. Sok egyedülálló, alacsony jövedelmű, kisnyugdíjból élő, súlyos betegségekkel és fogyatékkal küzdő ember veszi igénybe ezt a lehetőséget. Az utóbbi időkben jellemzővé vált, hogy ezt nagyobb részt az idősebb korosztály tette meg, mivel az aktív munkaképes lakosság, főleg a férfiak, - besorozásuk miatt, - elhagyni kényszerült szülőföldjét és valamelyik másik Európai országba telepedett le. A helyi lakosság mellett egyre több a belső Ukrajnából Kárpátaljára áttelepült segítséget kérő is, akik a harcok elől menekülve itt találtak menedéket.

Eddigi tapasztalataink szerint nagyon sok esetben fordulnak segítségért betegek szív- és érrendszeri kóros állapotokkal, neurológiai problémákkal, valamint a minden korosztályt érintő és nagyon nagy számban elterjedt onkológiai megbetegedésekkel. Ezek a krónikus betegségekkel küzdő emberek folyamatos orvosi felügyeletre szorulnak és jelentős többletköltséget jelentenek az őket ápoló családnak. Legtöbb esetben gyógykezelésekre, vizsgálatok elvégzésére, műtétre, műtét utáni rehabilitációra, gyógyászati segédeszközök beszerzésére fordítják a kapott támogatást.

Minden pozítivan elbírált egészségügyi pályázat, a megítélt összegtől függetlenül az önzetlen segítségnyújtás példáit testesítik meg, mivel valódi értékeket teremtenek a betegek számára és megkönnyítik a mindennapjaikat. Ez egy olyan reménysugár, amely napról napra nő és hatalmas segítséget nyújt a nehéz élethelyzetbe kerülőknek.

Konkrét példaként említhettjük V. Judit esetét: a 44 éves, három gyermekes édesanya szklerózis multiplexben szenved. Több, mint két évben telt, a pontos diagnózis fellálítása, annyira komplikált tünetegyütteseket produkált. Kettőslátása, és az agyi idegsejtekben történő elváltozások csaknem teljesen mozgásképtelenné tették. A férjét, egyetlen támaszát és családjuk eltartóját, fekvő betegként elveszítette egy közúti balesetben. Ez mind fizikailag, mentálisan és anyagilag is megviselte a gyógyulásra vágyó, teljesen munkaképtelen édesanyát. Egy program keretein belül részt vehetett olyan gyógyító kezeléssorozaton, amelynek nagy része államilag támogatott, de a drága gyógyszerek 10 százalékukban önköltségesek. A Ferences Missziótól kapott pályázat segítségével tudott Judit önrészt fizetni, és így a megfelelő kezeléshez, gyógyszerekhez jutni, amelynek segítségével sokat javult az egészségügyi állapota.

Egy másik eset: az idei év májusában fordult hozzánk P. Katalin Beregszászi lakos, akinél IV. stádiumú mellrákot diagnosztizáltak. A kezelés kezdetén a daganat nem volt műthető, így kemoterápiás kezeléseket kapott, egy magán klinikán, ahol minden alkalom 58 000 hrivnyába került. Az eddigi gyógyszeres kezelések és vizsgálatok felemésztették a család vagyonát és emiatt nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Az államilag támogatott kezelésbe való részvételt sajnos nem volt ideje kivárni, mivel az agresszív tipúsú karcinóma nagyon gyorsan terjedt és áttéteket képezett. Az ötödik kemoterápiás kezelést követően zsugorodott és műthetővé vált a daganat, amely során eltávolították a páciens mellét. A Ferences Misszióhoz benyújtott pályázati összeget, 15 000 hrivnyát épp a műtétet megelőző napon kapta meg, amelyért végtelen hálás volt a beteg és családja.

A támogatott páciensek szavait összefoglalva mondhatjuk, hogy mennyire megható számunkra a töretlen segíteni akarás amivel az Alapítvány közössége körülvesz minket, és azt a maréknyi magyart, akik Kárpátalját tekintik otthonuknak. Ezt a kapott támogató hátteret a gondviselés jeleként éljük meg. Imádkozunk Önökért, hogy a sok megpróbáltatás közepedte akarnak és tudnak segítséget nyújtani, példamutató helytállással ezekben a nehéz időkben.

Kenéz Mária,
beregszászi körzeti felelős

Pin It
   
 

 

online adomanyozas logofacebook logo