A Ferences Misszió  

   

kolostor logo

   

ofm new

   

Nagyszőlősi IngyenkonyhaA Nagyszőlősi Karitászban 2017-ben sok mindenben megújulás, felújítás történt.
A tavalyi év elején a közgyűlésen, az alapítók szavazása alapján változás történt a vezető személyében - Német Sándor váltotta fel Nánási Antalt, az addigi vezetőt.

A legelső feladatok közt volt a tűzifa tároló megépítése, ezután lassan kezdődtek a kerti munkálatok - metszés, szántás.

Lebonyolítottuk a vetőmag akciót, műtrágya akciót. (Műtrágya adományban részesültek azok, akik a "Magyarok kenyere" akció során búzával nyilvánították ki hálájukat). Ezt követte a tüzelő brikett kiosztása, amelyből jutott a nevetlenfalui, tiszaújlaki és királyházi rászorulóknak is.

A Renovabis pályázatnak köszönhetően júniusban elkezdtük az ingyenkonyha felújítását, amire 1993. óta nem került még sor. Igen rossz állapotban volt már a régi konyha, sok helyen csőrepedések voltak és szivárgot a víz, a konyhában és tobb más helyiségben nem volt fűtés, nem műkodot a szellőztető rendszer, több helyen az alumínium- és réz-villanyvezetékek voltak összekötve, ami nem kevés kellemetlenséget okozott, ezért egészen a pincétől, a becsatlakozástól kezdtük a felújítást. Teljesen újraterveztük és lecseréltük a villanyvezetékeket, gázvezetéket, vízvezetéket és a lefolyó rendszert, a szellőztető és az elszívó rendszert. Mindez hivatalos tervek és engedélyek alapján történt. Újra telepítettük a gázkazánt is, ami eddig csak a pincében állt, nem volt beüzemelve. A gázkazán össze lett hangolva a fatüzelésű kazánnal, így kiegészítik egymást. A folyosón kicseréltük a műanyag, egyáltalán nem nyíló nyílászárókat, nyithatókra, mivel a szelőztetés hiányának következtében állandóan penészedett a fal a konyhában és a folyosón. Mosdókagylók kerültek a wc kagylók mellé, lecseréltük a vízcsapokat is, új lefolyó rendszer lett felállítva a konyhában. A penészes falak és fekete padló megújult, hőszigetelést és alapozást kapott, a konyha, a hűtő kamra és folyosó újra lett burkolva csempével. A felújítási munkálatok alatt az ingyenkonyha ideiglenesen egy kisseb helyiségben működött.

Ezen kivül tervrajzot készittettünk az épületről, amely hivatalosan beiktatásra került az állami szerveknél. Sok tulajdonjoggal kacsolatos irat megujításra szorult, ezeken dolgozunk és megkezdtük a föld privatizáció hosszú folyamatát is.

A Nagyszőlősi Karitászban az ingyenkonyhának egyre nagyobb jelentősége van, hiszen továbbra is napi 170-190 ebédet osztunk ki a rászorulóknak.

Nagy szükségünk van a kerítés megépítésére, mivel az épület mögötti kert részt csak bekerítve tudjuk igazán jól kihasználni. Nagyobb mennyiségben lehetne tartani jószágot is. A terület igen nagy, - így mintegy 290 méter hosszú kerítésre lenne szükség. Erre a célra az év végén az államhoz is pályáztunk, remélhetőleg támogatják részben az önkormányzat 2018 költségvetéséből.

Hálásan köszönjük minden adakozónak, aki a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítványon keresztül is támogatta, támogatja tevékenységünket.

Tisztelettel:
Német Sándor
a Nagyszőlősi Karitász vezetője

 

 

 

Pin It
   
 

 

online adomanyozas logofacebook logo