Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

Átadták az idei díjakat a Magyar Kultúráért Kárpátalján pénzalapból

2015. december

az emléklapok

Megtartotta 2015-ös díjátadó ünnepségét a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány által működtetett Magyar Kultúráért Kárpátalján pénzalap. Elismerésben részesültek a magyar autentikus néptáncegyüttesek és néptáncoktatók; rovásírást oktató tanárok és a rovásírás elsajátításában kiemelkedő eredményt elért tanulók; a magyar nyelv és irodalom, illetve a magyar történelem iskolai oktatásában kiemelkedő teljesítményt elért kárpátaljai pedagógusok. Ezenkívül méltatták azokat a pedagógusokat is, akik a Kedvenc kárpátaljai tanárom 2015 versenyben a legtöbb szavazatot kapták.

A rendezvény kezdetén Török Dénes köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót Kacsó Andrásnak. Az alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében elmondta, hogy Kiss Gyula ungvári tanár kezdeményezésére jött létre a Magyar Kultúráért Kárpátalján intézménye, ő adta hozzá a pénzügyi alapot. Célja az volt, hogy a kárpátaljai magyarságért tevékenykedő pedagógusok elismerésben részesüljenek, mely által érezhetik, hogy a közösség megbecsült tagjai, munkájuk megérdemli a dicséretet. Kacsó András közölte azt a jó hírt is, hogy egy nagylelkű adományozó révén 2020-ig biztosítva van a pénzalap működése.

a díjazottak

A program iránt jelentős volt az érdeklődés, így a tavalyi évhez képest több díjazott is van. 2014-ben 15 táncegyüttes részesült elismerésben, idén 25. Ebben az évben több mint 5600 szavazat érkezett, 80 pedagógus kapott jelölést. A szavazók összesen több mint 100 kommentet írtak, melyben megindokolták, hogy miért tették le egy-egy illető mellett a voksukat.

A rovásírás-versenyben azokat is jutalmazták, akik önszorgalomból készültek fel. A táncegyütteseknél külön értékelték, ha maguk varrták ruháikat.

Az elnök beszámolójában elhangzott, hogy bizonyos korlátozásokat is be kellett vezetni, hiszen a pénzügyi alap nem elég mindenre.

Kacsó András beszédét a díjak átadása követte: az elismerésben részesülők egy emléklapot kaptak a pénzösszeg mellé.

A Kedvenc kárpátaljai tanárom 2015 nyertesei:

Ur György - a Kisdobronyi Középiskola testnevelő tanára;
Tóth Edina - a Barkaszói Középsskola tanítója;
Gál Zsuzsanna - a Salánki Napsugár Óvoda óvónője.
Ők 50-50 ezer forint jutalmat kaptak.

Magyarország Beregszászi Konzulátusának nevében Gara Katalin köszönte meg a pedagógusok áldozatos munkáját, illetve az alapítványtevékenységét. A konzulasszony azt kívánta, hogy legyen hosszú életű a szerveződés, a pedagógusok pedig a magyar kultúra lángját őrizzék meg, s adják tovább a jövő nemzedékének.

A Kokas Banda és
a Napsugár Együttes két táncosa

Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke adta át a díjakat a rovásírásverseny győzteseinek és a felkészítő tanároknak valamint a Lakos Alapítvány ösztöndíjasainak is. Beszédében elmondta, hogy a rovásírás az egyik legősibb hagyatékunk, s fontos, hogy hagyományápolás céljából térségünkben is népszerűsítsék azt. Annál is inkább, mivel az egyik legnevesebb rovásírás-kutató - Forrai Sándor - munkácsi származású volt. Ő állította össze a rovásbetű-gyűjteményt. Kárpátalján a cserkészekkel tízéves korukban ismertetik meg az ősi magyar betűket, s immár hat éve rendeznek versenyt is. Vannak lelkes pedagógusok, akik fakultatívan tanítják meg a gyerekeknek a rovásírás fortélyait - ők részesültek most jutalomban, illetve azok a gyerekek, akik jó teljesítményt értek el korcsoportjukban.

Perduk János a táncegyütteseknek adta át a díjakat. Felszólalásában kiemelte, hogy néhány éve a magyar néptánc szinte teljesen eltűnt térségünkben. Az elmúlt években számos táncegyüttes alakult, s visszahonosítjuk, ami valamikor a miénk volt. Hangsúlyozta, hogy iskolai tánccsoportok alakulásánál magyar néptáncot kell oktatniuk a pedagógusoknak, illetve a ruhák varratásához adott támpontokat valamint kiemelte a táncoktatás szakmai színvonalának fontosságát is.

A Kokas Banda

A rendezvény alatt a Kokas Banda Együttes biztosította a jó hangulatot Kokas Károly vezetésével. Az öt tagból álló együttes gyönyörű népi muzsikát szolgáltatott, amit a hallgatóság örömmel fogadott. A díjátadó végén a Kokas Banda kíséretével a tiszapéterfalvai Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport és a Nagyszőlősi Perényi Iskola tánccsoportja mutatott be különböző magyar néptáncokat.Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2015