Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhasznú jelentések Kuratóriumi ülések


10 éve volt a nagy árvíz Kárpátalján

2011. március
2001. márciusában 255 települést ért árvíz, ennek következtében 9 ember hunyt el és közel 14 ezer embert kellett kitelepíteni az árvízsúlytotta területekről. A helyi lakosok Vári, Badaló és Csetfalva között elhelyezkedő területet Bermuda-háromszögnek nevezik. A Borzsa-áradás tragikus következményeinek elkerülése végett a vízügyi szakemberek Váriban a gátat 2 méteresre magasították, továbbá speciális felszerelést álltottak fel az út védelmére.

Ám az elmúlt 10 év alatt korán sem tudták megoldani az árvízfenyegetettség problémáit. Ennek oka, mint mindig anyagi jellegű. A gát rekonstrukciójához szűkséges iratok és tervek már régen készen állnak. A hivatalnokok azonban panaszkodnak, hogy a kárpátaljai árvízmegelőzési projekt összköltségének csupán 50%-át biztosította az állam. 2011-ben ezt a projektet teljesen lezárták, mivel egy új, Ukrajna nyugati régióira kiterjedő árvízvédelmi koncepció kidolgozását indítványozták.

A zakarpattya.net nyomán

A Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány - köszönhetően az adakozók nagylelkűségének és bizalmának - a két nagy árvíz károsultjainak 1998-2001-ben kb. 30 MFt (Akkori értéken, ami ma legalább a duplája!) közvetlen célzott támogatást tudott nyújtani, az alábbi megoszlásban:

♦ gyógyszer, élelmiszer, ruha, tisztítószer - 11 MFt
♦ építőipari kisgépek, alkatrészek, felszerelési tárgyak - 3 MFt
♦ kisbusz a szállításokra - 3 MFt
♦ lakások, házak felújításához segély több száz embernek - 12 MFt
♦ egyéb - 1 MFt
Megosztás Facebook-on[vissza]
hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek MultimédiaKFMA © 2009